JAN DE BAENSTSTRAAT
Voordat de Nieuwleusenerstraat, tegenover de kerk, werd aangelegd stond er een huis. Daar woonde postbode Bram Aalbrechtse met echtgenote Vina van Peenen. Zij dreef een winkeltje en verkocht wol,
sajet en dergelijke. Ze hadden twee kinderen, Willem en Cathalien.
(foto) Later kwamen daar in wonen Jan Buize en Janna Faas met drie kinderen, Nellie , Johan en Jaap.
Na de oorlog werd dit huis afgebroken en is er de ingang van de doodlopende Nieuwleusenerstraat aangelegd met 6 woningwetwoningen. Na de herindeling/ halvering van het kerkhof is de doorgang naar de Erasmusweg gemaakt.
In 2010 is het eerste gedeelte van de Nieuwleusenerstraat hernoemd in Jan de Baenststraat. Dit leek noodzakelijk in verband met de bouw van woningen.
De besluitvorming tot de keuze van De Baenst is volstrekt onduidelijk.
Jan de Baenst (1307-1403) en zijn nazaten bekleedden belangrijke ambtelijke functies in de steden Sluis en Brugge. De connectie met Cadzand is het vruchtgebruik van 8 akkers in de 16e eeuw onder de naam 'leenhof van Burggravensteen'. De familie De Baenst was dus niet van betekenis voor Cadzand.
Meer informatie over het geslacht De Baenst.
Aangezien de gehele straat eerst is vernoemd naar de hulpverlenende gemeente Nieuwleusen (Ov), zou het logischer geweest zijn om de ingang te vernoemen naar de belangrijke tweede hulpverlenende gemeente, namelijk Drachten (Fr), die het schoolinterieur, leermiddelen en sinterklaascadeau's schonk in 1946.
De Drachtenerstraat.
Bron:
Leendert Fremouw
Gemeentearchief Sluis
Rijksarchief Belgiƫ, familiearchief De Baenst, BE-A0513/INV 57
cadzandgeschiedenis.nl, Bert Voets |