VIERHONDERDPOLDER BEZUIDEN DE KERK![]() Zoals met alle grote polders op het Eiland van Cadsand bestond de Vierhonderdpolder oorspronkelijk uit een aantal poldertjes/percelen, gescheiden door een dijkje/cade. Door overstromingen in 1375, 1377 en 1394 stonden de percelen op de oostelijke helft van het eiland onder water. In 1399 is de Vierhonderdpolder bedijkt door Ridder Jan van der Capelle voor de St. Baafs abdij te Gent. In hetzelfde jaar bedijkt Van der Capelle de Capellepolder en in 1402 is hij betrokken bij de bedijking van de Tienhonderpolder. Gebaseerd op de ommelopers van Cadzand en de kaart uit 1660 van Hattinga zijn op onderstaande luchtfoto de oorspronkelijke percelen ingetekend. In de ommelopers van Cadzand worden deze aangeduid met ‘BEGIN’. ![]()
Van Noord naar Zuid doorsnijdt de Mariaweg de oorspronkelijke poldertjes. Deze sluiten ook aan op de gelijknamige poldertjes aan weerszijden in de latere Oudelandsepolder en Strijdersgatpolder.
Bron: Hofsteden van Cadzand, H. van de Vijver, heruitgave 1977 Kaart van de landen onder de Watering van Cadzand, D. Hattinga, 1660 Historische Geografie van Westelijk Zeeuws-Vlaanderen, deel II, Gottschalk, M.K.E., 1958. W. Wintein, diverse publicaties Google Earth 2012 Cadzandgeschiedenis, Bert Voets |