1955 KleuterschoolIn 1955 is de kleuterschool in de gymzaal van de lagere school in de Prinsestraat. Aan het hoofd staat juffrouw Van de Weel. Nellie la Gasse loopt dat jaar stage.

Tijden van toen.
We zijn in 1950 in Cadzand komen wonen en wel in de achterste dunen, zoals dat toen genoemd werd. Ik ging op school in de Prinsestraat, nu heet het Lambertesstraat. Tussen de middag bleef ik op school en ik denk dat meester Vermeulen toen al aan opvang deed. Er waren kinderen uit Retranchement die ook overbleven.

Er stond een pingpongtafel in de klas om de kinderen bezig te houden. En er werd veel aan handenarbeid gedaan. We waren een jaar langer op school omdat er een V.G.L.O.-klas bij onze school was.
Ik kon goed mee zoals dat heette en mocht doorleren. Dat was toen in die tijd niet zo vanzelfsprekend voor een meisje uit een arbeidersgezin. Daarom moest meester Vermeulen komen praten met mijn ouders. Er moest heel wat gebeuren en mijn ouders hebben er veel moeten voor laten denk ik. Achteraf denk ik: hoe hebben ze het allemaal gedaan. Moeder veel ziek en ik heb nooit iets gemerkt van tekort en schulden en lenen. Dat kwam in ons gezin niet voor. Gelukkig had ik een zus die goed kon naaien, dus altijd wel iets kon maken.

Goed, ik mocht naar de H.B.S. en na 3 jaar ging ik naar de kweekschool in Middelburg om te leren voor kleuterjuf. We moesten praktijk doen, nu heet dat stage, en ik ging bij juf van der Weel in de leer. De kleuterklas was toen in het gymlokaal van de school in de Prinsestraat.
Op de foto zien we kerzantenaren in de kleuterklas. Ik denk dat velen zich herkennen. Ik heb ook nog verslagen en observaties van Pietje en Joopje enz.
Het was wel leuk. Ik bracht wat nieuwe idee├źn in de klas en ik hoorde later dat ik de juf was met haar vest achterstevoren aan. Dat was toen mode denk ik. Het bijzondere was dat er dieren in de klas waren, witte muizen in een kooitje en een tamme kraai. Die mochten dan in een teil in bad.
Enkele namen: Francien Risseeuw, Chris Kools, T. Sonke, Ten Cate, Piet de Lijser, Van Luyk, Goossen, Erik Goossen, Corrie van Houte.
Wat hadden de kinderen toen nog een tijd om kleuter te zijn en rustig te genieten van de kleine dingen. De kleutertijd wordt nu te kort gedaan, er is te weinig tijd en er zijn te weinig middelen. Maar dat is een ander verhaal.

Nellie Spierenburg-la Gasse


Bron:
Nellie Spierenburg-la Gasse
cadzandgeschiedenis.nl (foto ingekleurd)