BOULEVARD DE WIELINGEN


(links) De kust van het Eiland van Cadzand rond 1600. Dwars door de Kievittepolder loopt een geul, het Kievittegat. Vijftig jaar later is deze geul weer dichtgeslibd. Achter de duinen wonen enkele strandvissers. De Noorddijk en de Tienhonderddijk zijn de noordgrens van het bewoonde gedeelte. De situatie blijft ongewijzigd tot de 19e eeuw.
(rechts) Een kaart uit 1856. De Kievittepolder en de Vlamingenpolder zijn bewoond. Op het strand zijn golfbrekers gebouwd.


Links foto 1925. Zicht vanaf de Vlamingenpolderweg naar zandweg onderaan de duinen. Op de voorgrond vakantiehuisjes, links de hofstede van De Bruijne aan de voormalige Lange Strinkweg, rechtsachter het boerderijtje van Reijnier de Luijster.
Rechts foto 1900. Het boerderijtje van Reijnier en Jane de Luijster. Op het duin het Badhuis uit 1866 van Augustinus Albrechts en zijn echtgenote Sophia van de Waeter. Door dit hotel kwamen de welgestelden aan de kust vertoeven. In 1909 neemt G. Zonnevijlle het Badhuis over.

Naast het huisje van Reinier van de Luijster (links) beginnen zijn dochter Adriana en haar man Siem Frelier een café (midden).
Het prille begin van het dagjescentrum. Izaak Boone neemt de zaak over (rechts). WW2 gooit roet in het eten.



Foto 1937. Richting ’t Haventje. Het nieuwe huis links is van de pasbenoemde burgemeester C. Nobel. Nog net zichtbaar achterin, het nieuwe hotel Duinbos van Jan Rietema en echtgenote Rachel Toussaint.
In 1940 worden het burgemeestershuis, hotel Duinbos, het Badhotel, villa Leopold en hotel Noordzee gevorderd door de bezetter. In de duinen worden bunkers gebouwd en kanonnen geplaatst als onderdeel van de Atlantikwall. Bij de bevrijding in 1944 zijn de panden verwoest, is alles verwoest.
Foto 1950. Vanaf 1950 komt de toeristenstroom op gang. Café Boone, middenonder, begint opnieuw. Het pand is de oude noodkerk uit het dorp. Links hotel Zeebad, later discotheek Joy. Boven op het duin stond het Badhuis en in de oorlog het kanon Max de Blaffer. Middenboven staat het nieuwe restaurant Cadzandria. Rechtsboven is het nieuwe hotel De Blanke Top van Rietema. Het wordt in 1970 overgenomen door de familie De Milliano.

Foto 1955. Verder in de boulevard. Op de achtergrond hotel Noordzee. Links zijn zijstraten aangelegd, waar de pensions als paddenstoelen uit de grond rijzen.
Foto 1959. Zicht vanaf ’t Haventje. aan de rechterkant komt het winkelcentrum. Het pand links is van Rijkswaterstaat, nu een parkeerplaats.

Het in 1963 geopende winkelcentrum Duinplein (foto links) en het in 1974 uitgebreide Dagjescentrum (foto rechts). De boulevard loopt nog kaarsrecht!

De foto uit 1980 is genomen vanaf het oude hotel Noordzee. Het witte pand links is hotel De Schelde, uiterst links, net buiten beeld, blvd De Wielingen, rechts de Noordzeestraat met daarachter het kanaal.

De schop gaat de grond in. De toeristisch drukte is verplaatst van het dorp naar Bad. De vooroorlogse hotels maken plaats voor moderne hoogbouw. Aan de kop van de boulevard verschijnt een flatgebouw.
De as van de boulevard wordt verlegd vanwege verkeers-veiligheid. Daar worden ook betonnen zuilen geplaatst door kunstenares Karin Daan, met 1100 meter het langste kunstwerk van Europa. De parkeerweilanden worden parkeerterreinen. Het kustplaatsje is nu een badplaats.


In 2010 start het plan ‘Natuurlijk Stijlvol’. De laagbouw maakt plaats voor appartementencomplexen, kampeerterreinen worden bungalow-parken, het winkelcentrum Duinplein en het dagjescentrum ondergaan een metamorfose, het kunstwerk verdwijnt en overal is betaald parkeren. Cadzand-bad wordt voortgestuwd in de vaart der volkeren.

Bron:
Piet Faas
Lijser, Peter de; Van Badhuis tot Boulevard, 2008.
Beeldbank.nl
Wolters-Noordhof; Grote Historische Provincie Atlas, 1856-1858, 1992.