Burgemeester J. Leenhouts

Op 5 mei 1945 is de Tweede Wereldoorlog officieel beëindigd. In het kader van de wederopbouw van Nederland worden 700 burgemeesters vervangen. Onder hen is burgemeester C. le Nobel van Cadzand. Zijn tijdelijke plaatsvervanger is Iz. de Bruijne-van Melle, landbouwer, wethouder en actief lid van de gemeente.
Op zaterdag 1 juni 1946 wordt J.A. Leenhouts benoemd tot burgemeester van de gemeenten Cadzand en Retranchement. Dhr. Leenhouts begon zijn loopbaan als gemeenteontvanger in Schoondijke en was sinds 1937 secretaris van de gemeenten Cadzand en Retranchement, alsmede in 1938 tijdelijk secretaris van Zuidzande. De geschiedenis van de familie Leenhouts/Lenout in west Zeeuws-Vlaanderen gaat terug tot rond 1600.
Op de dag van de installatie geven de ereboog, de vlaggen en de versierde straten het dorp een fleurig aanzien.
's Morgens vinden kinderspelen plaats. Om half twee wordt de burgemeester aan Potjes officieel ingehaald, waarna hij, voorafgegaan door muziek, kinderen met versierde fietsen en een praalwagen, naar het gemeentehuis wordt gebracht. Om twee uur vindt de installatie tot burgemeester plaats. Met volksspelen, muziek en zang is deze feestdag tot in de kleine uurtjes voortgezet.

Burgemeester Leenhouts wacht een zware taak: de tijdens de bevrijding verwoeste en beschadigde huizen moeten weer herbouwd worden. De gemeenten Nieuwleusen (Ov) en Drachten (Fr) helpen met een donatie en schoolmateriaal.
Eén van zijn eerste na-oorlogse taken is de aanvraag in 1947 voor aansluiting op het Zeeuws-Vlaamse (drink-)waterleidingnet.
De schade van de watersnood in 1953 blijft weliswaar beperkt tot de ondergelopen akkers van Pieter de Putter naast de Verdronken Zwarte Polder, maar de indirecte schade is groter. In het kader van de Deltawerken moet namelijk ’t Haventje gedempt worden. De burgemeester ziet de noodzaak van de haven voor de economie en het opkomend toerisme in. Hij begint een ware kruistocht tegen de overheidsinstanties. Het mag niet baten.
Molenaar Izaak de Voogdt van de Nooitgedacht besluit in 1959 zijn molen te verbouwen tot pension. Een zwarte geteerde molen is niet bepaald uitnodigend. Onze burgemeester adviseert de romp wit te schilderen. Aldus geschiedde.
In 1961 is burgemeester Leenhouts betrokken bij de oprichting van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen.
In 1967 wordt dhr. Leenhouts tevens burgemeester van Nieuwvliet.


In 1970 vindt een gemeentelijke herindeling plaats. Cadzand en Nieuwvliet gaan op in de gemeente Oostburg. Retranchement wordt toegevoegd aan de gemeente Sluis.
Op 1 april 1970 is de laatste vergadering van de zelfstandige gemeente Cadzand, waarmee na 24 jaar een einde komt aan het burgemeesterschap van J.A. (Ko) Leenhouts.

Foto: van links naar rechts Jozias Basting, Jozina Adriaanse-de Neef, Jacob Kools en Izaak van Houten, in het midden burgemeester Jacobus Leenhouts, secretaris Pieter Verhage, Lucas Tack, Johannes de Lijser en Karel Malcorps.

De heer Leenhouts (1911-1981) overlijdt op 70-jarige leeftijd.

Bron:
Beeldbank Zeeuws-Vlaanderen
Krantenbank Zeeland
graftombe.nl