Villa Leopold

Begin 1938 koopt de Belgische Generaal der Reserve Louis A.H. Boel een stuk bouwgrond in Cadzand. Generaal Boel was tevens burgemeester van de plaats Roucourt (B).

Het grondstuk van 38 bij 115 meter lag achter de duinen ter hoogte van het Duunepadje. Nadat half 1938 de bouwvergunning was verkregen, werd begonnen met de bouw van een villa met 3 verdiepingen. Generaal Boel hield persoonlijk toezicht op de bouw.
Het pand werd van alle gemakken voorzien, waaronder een periscoop. Hiermee kon vanuit de woonkamer uitgekeken worden op de zee en de scheepvaartbewegingen. Op de foto rechts is de villa te zien vanaf het Duunepadje. Boulevard De Wielingen en de gebouwen zijn nog toekomst.

Aangezien koning Leopold III geregeld te paard, vanuit zijn vakantievilla in het Belgische gedeelte van 't Zwin, op bezoek komt, èn omdat de generaal een echte patriot is, wordt het pand Villa Leopold gedoopt. De villa wordt in gebruik genomen als vakantiewoning.

In de woonkamer is over de hele breedte een spiegel aangebracht, schuin in het plafond onder een hoek van 45 graden en ongeveer twee meter hoog. Schuin omhoog loopt een brede koker tot boven de dakramen, die royaal boven het duin uitsteken. De lichtstralen door de ramen, opgevangen door een brede spiegel in een hoek van 45 graden, die op zijn beurt de lichtstralen door de koker zendt op de spiegel in de salon. Deze periscoop toont een prachtig gezicht op de zee en het strand.
Onder het huis is een gerieflijke schuilkelder gebouwd met keurig ingerichte kamers en wasgelegenheden met waterleiding. Alles is ingericht voor een langdurig ondergronds verblijf.


Generaal Boel en zijn gezin brengen in 1939 slechts 3 keer een vakantie in Cadzand door. In mei 1940 confisqueert de Duitse bezetter de villa en neemt het in gebruik als officierswoning.

Er wordt behoorlijk huisgehouden in de villa, maar de genadeklap komt in oktober 1944 tijdens operatie Switchback. Door de beschietingen van vriend en vijand blijft slechts een ruïne over.

In 1945 wordt in opdracht van de heer Boel de villa weer opgebouwd. Bij (algemeen) gebrek aan bouwmateriaal worden de oude bakstenen afgebikt en hergebruikt. Beschadigde stenen worden aangebracht met de onbeschadigde kant aan de buitenzijde. Er blijkt te weinig bruikbaar bouwmateriaal voorhanden te zijn voor de wederopbouw van de villa met 2 verdiepingen. Besloten wordt om het pand met 1 verdieping te bouwen.





De familie Boels maakt echter geen gebruik meer van villa Leopold.
De Cadzandse familie Piet de Lijser krijgt de gelegenheid de villa te huren en in te zetten als dependance van (nood-)hotel Zeebad. Nadat hotel Zeebad zelf weer voldoende capaciteit had, wordt de villa in de periode 1950-1955 verhuurd aan de overheid, die er repatrianten uit het voormalig Nederlands-Indië in onderbrengt.


Na de dood van generaal Boel wordt in 1955 de villa verkocht aan de familie Groosman uit Sluis. Deze verbouwt de villa tot 2 vakantieappartementen. De buitenmuren worden gewit en de dubbele garage (foto links boven) wordt woonruimte (foto rechts).
Bij een ingrijpende renovatie in 2008 is onder andere het rieten dak vernieuwd.


Villa Leopold heeft als bijnaam 'De villa van de Koning'. Nog steeds doet het verhaal de ronde, dat de villa eigendom van de Belgische koning Leopold III is geweest. Immers, de naam 'villa Leopold' zegt het al en tijdens de bouw van de villa in 1938 is koning Leopold III geregeld gesignaleerd in Cadzand.

Weliswaar stond generaal Boel in hoog aanzien bij de Koninklijke familie, maar de echte reden voor het bezoek was, dat het een leuk doel voor een paardenrit betrof. Koning Leopold III bezat namelijk sinds 1934 een villa in het Belgische gedeelte van 't Zwin.

De villa van koning Leopold III onderging een zelfde lot als "onze' villa. In 1940 namen Franse militairen hun intrek in het pand.
Er werd veel vernield. Gedurende de oorlog vertrokken de Fransen en kwam de Duitse bezetter. Eind oktober 1944 was ook deze villa een ruïne.
Het domein werd teruggekocht door de vorige eigenaar, Compagnie Het Zoute, die de villa in 1952 weer opbouwde, maar dan als horecagelegenheid in het vogelpark.

In 2006 kocht de Vlaamse overheid het grondstuk met het pand. Omdat de overheid geen mogelijkheid zag het pand rendabel te maken, is het in 2009 gesloopt.

Bron:
Leendert Fremouw
Ben Misilje
Cie. Het Zoute.
J.H. Smit; Belevenissen tijdens de tweede wereldoorlog