ATLANTIKWALL

De Marine Küsten Batterie (M.K.B.) in Cadzand-Bad.

De kustbatterij bij Cadzand behoort tot de Festung Schelde-Süd die loopt van Breskens tot Knokke-Heist in België. Vanaf 31 januari 1944 is het gezag waar de kustbatterij onder valt de Marineartillerieabteilung (M.A.A.) 203 waarvan het hoofdkwartier gelegen is in Cadzand-Bad.

De kustbatterij bestaat uit vier 15cm-kanonnen van het type S.K. C\28 met een bereik van 30km. Drie 15cm-kanonnen staan in bunkers gericht op de Westerschelde (foto links).
Eén 15cm-kanon staat in open opstelling (foto rechts). Zijn bijnaam is Max de Blaffer. Max staat op de plaats van het Badhuis, is 360 graden draaibaar en heeft een bereik tot aan het Leopoldkanaal. Vanwege de moderne bewapening en vuurleidingsapparatuur is deze batterij de belangrijkste binnen de Festung Schelde-Süd.

Aan de kustbatterij zijn toegevoegd 2cm-Flakvierling-38 (foto) en 2cm-Flak-38 luchtafweerkannonnen, 10 mitrailleurs en mortieren.
In, op en achter de duinen worden 150 bunkers gebouwd.

Verdedigingswerken zijn er in de vorm van mijnenvelden, prikkeldraadversperringen en 1 x 60 cm en 2 x 150 cm zoeklichten.

Bij de kustbatterij was ook een Würzburg Riese (radar) in aanbouw, welke wegens gebrek aan onderdelen op 5 september 1944 door de Duitsers werd vernietigd.

Vanaf september 1944 worden de kustbatterijen binnen de Festung Schelde-Süd bedreigd vanaf de landzijde. Er wordt daarom besloten om een kanon uit de kustbunker op het duin te plaatsen zodat in totaal twee kanonnen in open opstelling staan. Hierdoor kunnen ze deelnemen aan de strijd landinwaarts en toch nog steeds voor de kustverdediging zorgdragen.
Het nadeel van deze methode was dat de stukken geschut kwetsbaar zijn voor lucht-aanvallen. Ter camouflage worden bij dreiging van een luchtaanval de lopen omlaag gericht en een net over de kanonnen gespannen. Het vaste kanon is bij verplaatsing zodanig beschadigd, dat het onbruikbaar werd.

In totaal voert de RAF 1733 luchtaanvallen uit op de gehele Festung Schelde-Süd, waarbij vooral zware bombardementen zijn uitgevoerd op Breskens.

Bron:
cadzandgeschiedenis.nl