DE TELEFOON 1914-1950

De telefoon deed in 1877 in Nederland zijn intrede. Op 21 juni 1894 is in de Achterweg (Mariastraat 15) een rijkstelegraafkantoor geopend met telephoondienst. De eerste telefoon in Cadzand werd in 1914 aangelegd voor burgemeester Izaak Erasmus. Raadslid Pieter van Cruyningen was de tweede, naar men zegt, omdat Erasmus dan met iemand kon bellen.
Hotel Du Commerce van A. van Dale had nr. 3 en hotel ‘t Zwin van A. Baas nr. 4. De nummering van de aansluitingen wordt daarna diverse malen gewijzigd.

In de jaren ‘30-‘40 waren er nog heel weinig telefoontoestellen bij de mensen thuis. En wie een toestel had, moest eerst het postkantoor opbellen, waar de postdirecteur of zijn helper zat, als je iemand wilde bellen. Deze had een paneel vol met gaten en draden met stekkers en verbond je door met het gevraagde nummer. De telefonist kon, als hij wilde, gewoon meeluisteren. Dus je begrijpt dat in het dorp er wel eens iets lekte dat niet klopte.

Diegene die geen telefoon had moest naar het postkantoor en kon binnen in een cel bellen. Als je buiten kantooruren moest bellen waren er een paar abonnees die doorverbinding hadden. Dat was onder anderen Adriaan Verduin in de Prinsestraat, taxiverhuur, fietsenmaker, dorsbedrijf en garage. Dus moest je ‘s avonds , ‘s nachts of in het weekend bellen, dan ging je naar dat adres en kon je bijvoorbeeld direct de dokter bellen. Dat was meestal Dokter Ko Dikkenberg en soms dokter Jongsma uit Groede. Ko Dikkenberg kwam uit Zuidzande met zijn sportauto met een, voor die tijd, geweldige snelheid naar Cadzand gereden. Wanneer wij dan nog niet in bed lagen en soms nog buiten waren en het was in onze straat, dan hadden wij weer iets te beleven. Er waren nog niet veel auto‘s en die van Dokter Dikkenberg was voor toen een bijzonderheid.

(de eerste) TELEFOONGIDS 1921

De burgemeester, de secretaris en de sluiswachter hadden blijkbaar een geheim nummer.

TELEFOONGIDS 1925


TELEFOONGIDS 1934

Aanvulling: Houte, C. van, Mariastraat 46 tel.nr.5

TELEFOONGIDS 1941


TELEFOONGIDS 1950


bron:
Leendert Fremouw
cadzandgeschiedenis.nl
Delpher.nl