12) ZUIDZANDEPOLDER, 7e BEGIN, OUDE SLUISPOLDER
Sluissedijk.


In 1874 werd voor Jozias Buteijn een korenmolen gebouwd door molenmaker J. de Groote uit Nieuwvliet.
Buteijn was ongehuwd en werd in het bedrijf bijgestaan door de knecht Pieter Manhave.
De molenaarsbedrijven hadden er in die tijd ook meestal een groter of kleiner landbouwbedrijf bij.
Na de dood van Jozias Buteijn kreeg de knecht Pieter Manhave het molenaarsbedrijf in beheer. Hij huwde met Leentje van Schaffel.
In 1944 werden zij opgevolgd door Pieter de Hulster uit Schoondijke, geboren in 1918 die in 1944 huwde met Elizabeth Suzanna Risseeuw uit Groede, geboren in 1916.

De molen was tot 1966 regelmatig in bedrijf en staat op een belt van 2,50 meter hoogte. De molen, die nooit bewoond is geweest, is een ronde, stenen bovenkruier zonder stelling, ongetailleerd. Het materiaal is rode baksteen. De kap is van hout met dakleer, terwijl ook de windpeluw van hout is. De roeden zijn van ijzer van de gebroeders Pot uit Kinderdijk. De as is ook van ijzer van de firma Boddaert & Co. te Middelburg. De molen heeft een vlucht van 24,16 meter.
De wiekvorm is oorspronkelijk, met sedert 1949 op de binnenroede stroomlijn van het systeem-Fauel, met dubbele remkleppen, die in 1968 werden gedemonteerd. De staartschoren en de korte spruit zijn van hout en de staartbalk en de lange spruit van ijzer. (Voorheen de roede van de korenmolen van Oostburg, die in oktober 1944 vernield werd.) Er is een kruirad met rondgaande kruiketting zonder eind aanwezig.
In 2015 verkocht aan derden.

Bron:
De Hofsteden van Cadzand, J. de Hullu, 1928
De hofsteden van Cadzand, Retranchement en Zuidzande, drs. H.A.M. van de Vijver, 1977
Vereniging De Hollandse Molen